Pienessä, mutta houkuttelevassa tutkimuksessa osallistujat pelasivat videopeliä, jossa piti opetella kauppojen sijanteja virtuaalisessa kaupungissa. Osallistujat muistivat sijainnit paremmin, jos he opettelivat niitä samalla, kun vastaanottivat kivuttomia sähköshokkeja, jotka olivat peräisin syvälle heidän aivoihinsa haudatuista, pienen pienistä elektrodeista.
Tulevaisuudessa kyseinen strategia voi auttaa hillitsemään muistinmenetystä Alzheimerin taudin varhaisessa vaiheessa. Tutkijat kuitenkin painottavat tulosten olevan vasta alustavia.
Implanttielektrodien käyttö aivosairauksien hoidossa ei ole mikään uusi juttu. Kyseistä aivojen ”syvästimulaatiota” on käytetty jo noin vuosikymmenen ajan esimerkiksi Parkinsonin taudin ja muutaman muun häiriön hoitoon. Tutkijat selvittävät sen käyttöä myös masennukseen.
Elektrodien käyttöä varten tarvitaan kuitenkin vielä useiden vuosien tutkimuksia, sillä aivoleikkauksiin ei kannata ryhtyä, ellei elektrodien käytön hyödyllisyydestä voida olla täysin varmoja. Syvälle aivoihin asetettavat elektrodit asennetaan paikalleen kalloon porattujen reikien kautta.
Osallistujien muisti testattiin vain muutama minuutti sähköshokkien antamisen jälkeen, joten vaikutuksen pitkäkestoisuudesta ei ole tietoa. Tutkijoiden on myös selvitettävä, voiko stimulaatiosta olla apua myös muunlaisen tiedon kuin muistin parantamisessa." (Tohtori.fi)
- Ja sitten lähdetään käymään luokassa kertotaulua. Ensin meille kertoo yhden kertotaulun Karoliina.
- Yksi kertaa yksi on yksi, yksi kertaa kaksi on kaksi, yksi kertaa kolme on kolme, yksi kertaa neljä on neljä, yksi kertaa viisi on viisi, yksi kertaa kuusi on kuusi, yksi kertaa seitsemän on seitsemän, yksi kertaa kahdeksan on kahdeksan, yksi kertaa yhdeksän on yhdeksän, yksi kertaa kymmenen on kymmenen.
- Oikein hienoa, Karoliina! Seuraavaksi Marko sieltä kertoo meille kahden kertotaulun.
- Ööö...
- Yritä vain, hienosti se tulee sieltä.
- Yksi kertaa kaksi on kaksi, kaksi kertaa kaksi on neljä, kaksi kertaa kolme on kuusi, kaksi kertaa neljä on kahdeksan, kaksi kertaa viisi on kymmenen...öö...kaksi kertaa kuusi on kaksitoista, kaksi kertaa seitsemän on neljätoista...ja...kaksi kertaa kahdeksan on kuusitoista! Ja sitten kaksi kertaa yhdeksän on kahdeksantoista ja kaksi kertaa kymmenen on kaksikymmentä.
- Hyvä Marko! Sitten otetaan Tommi ja kolmosen kertotaulu.
- Yksi kertaa kolme on kolme, kaksi kertaa kolme on seitsemän--
- Väärin! *zzzt*
- Ai saatana!
- Tommi, ei kiroilla luokassa. Paljonko on kaksi kertaa kolme.
- Ööö...öö...
- Paljonko Tommi on kaksi kertaa kolme?!
- Kuusi! Se on kuusi!
- Hienoa, Tommi. Sit jatketaan eteenpäin. Kolme kertaa kolme ja niin edelleen.
- Ööö, tota...siis kolme kertaa kolme on yhdeksän, neljä kertaa kolme on kaksitoista, viisi kertaa kolme on neljä--eikun siis viistoista, älä anna mulle taas sähköiskua!
- Voi Tommi, enhän minä anna sinulle sähköiskua, kun se vastaus oli oikein!
- Kuusi kertaa kolme on kahdeksantoista ja seitsemän kertaa kolme on...on...
- Niiiiin?
- Seitsemän kertaa kolme on...minä en muista!
- Höpsistä, Tommi. *zzzt*
- Aijai! Minä en oikeasti muista!
- Tommi, Tommi, Tommi...PALJONKO ON SEITSEMÄN KERTAA KOLME?! *zzzt* *zzzt* *zzzzt*
- Apua! Minä en tiedä! Aijai! Lopeta opettaja, pyydän!
- PALJONKO ON SEITSEMÄN KERTAA KOLME?!?!? *zzzt* *zzzzt* *zzzzt*
- Opettaja, lopettakaa, tehän satutatte Tommia...AIJAI!
- Hiljaa Karoliina siellä, Tommin pitää nyt oppia. TOMMI, MISSÄ OVAT IRAKIN YDINASEET! Eikun hups, tulipas vahingossa flashback edellisestä projektistani, anteeksi. Mutta Tommi, paljonko on seitsemän kertaa kolme, vai laitetaanko lisää voltteja?
- Minä en tiedAAAARARHGHHH!!! *slump*
- Jaha, Tommi ei näköjään kerro meille enää vastausta, joten kannetaan hänet käytävälle ja siirrytään eteenpäin. Siellä onkin sitten Niko vastausvuorossa ja lähdetään nyt varmuudeksi sitten kolmosen kertotaulu alusta asti.
0 vastalausetta:
Lähetä kommentti