Capgemini Consultingin tutkimuksessa kartoitettiin, miten suurimmat suomalaisyritykset ovat mukana sosiaalisessa mediassa. Tutkimuksen piiriin kuuluivat neljä kanavaa: Facebook, LinkedIn, Twitter ja YouTube.
Tutkimuksessa selvitettiin, miten kanavia hyödynnetään markkinoinnissa, myynnissä, viestinnässä, asiakaspalvelussa, rekrytoinnissa ja tutkimustiedon jakamisessa.
Vuorovaikutuksen rakentamista yrityksille tärkeiden kohderyhmien kanssa vasta opetellaan. Pisimmällä sosiaalisen median hyödyntämisessä on Nokia sekä toimialoista telekommunikaatio-, media- ja viihdeala. Hyödyntäminen painottuu markkinointiin ja viestintään.
Tutkimuksessa tarkastelluista yrityksistä 96 prosenttia on läsnä vähintään yhdessä tutkimuksen piiriin kuuluneista kanavista.
- Nyt näyttää usein käyvän niin, että some-läsnäolon ja sen suunnittelun omistavat markkinointi tai viestintä, jolloin toiminnan painopiste on ensisijaisesti näitä yksiköitä palveleva. Ongelmalliseksi tämä muuttuu, kun asiakaspalvelu luo oman kanavan, rekrytoijat omansa ja myyntiyksiköt vielä omansa. Syntyy monikanavainen ja sekava kokonaisuus, jossa asiakkaan palvelukokemus kärsii, kertoo konsultti Emma Storbacka Capgemini Consultingilta.
Facebook suosituin
Tutkituista sosiaalisen median kanavista yritykset ovat selvästi aktiivisimpia Facebookissa. Palvelussa on läsnä 67 prosenttia tutkituista yrityksistä, ja sen hyödyntäminen painottuu markkinointiin.
LinkedIn-palvelussa on läsnä 96 prosenttia tutkituista yrityksistä, mutta sen aktiivinen hyödyntäminen on huomattavasti Facebookia vähäisempää ja rajoittuu pääasiassa rekrytointiin. Vasta harva suuryritys on valjastanut sosiaalisen median tuomaan myyntiä.
- Myös vuorovaikutuksessa olisi yhä parantamisen varaa lähes kaikissa palveluissa: sidosryhmille tarjotaan liian harvoin mahdollisuus keskusteluun yrityksen kanssa, Storbacka toteaa.
Parhaiten sosiaalisen median käytössä ansioituu Nokia, joka hyödyntää sitä kaikilla tutkimuksen tarkastelemilla osa-alueilla. Muita viiden parhaan joukkoon yltäneitä yrityksiä ovat Finnair, Nordea, TeliaSonera ja Kone. Tutkimuksen kärkikymmenikköön mahtuu sekä yrityksiä että kuluttajia palvelevia yrityksiä.
Toimialoista tutkimuksessa sijoittui parhaiten telekommunikaatio-, media- ja viihdeala, joka on laajasti mukana sosiaalisessa mediassa ja jolla on lisäksi monipuoliset tavat hyödyntää eri kanavia. Seuraavaksi parhaiten sosiaalista mediaa hyödyntävät vähittäiskauppa, palvelut ja jakelu sekä rahoitusala. Nämä ovat laajasti mukana eri kanavissa, mutta aktiivisuus jää telekommunikaatio-, media- ja viihdealaa vähäisemmiksi.
Energia- ja yleishyödykealalta sekä valmistavasta teollisuudesta löytyy yksittäisiä menestystarinoita, mutta yleisesti nämä toimialat pärjäävät muita heikommin sosiaalisen median hyödyntämisessä.
Tutkimusta varten tutkittiin 49:n suuren suomalaisyrityksen läsnäoloa valituissa sosiaalisen median kanavissa maaliskuussa 2012. Tutkitut yritykset pisteytettiin sekä läsnäolon että eri osa-alueilla tapahtuvan aktiivisuuden osalta." (Tekniikka & Talous)
- Kop kop kop, tervetuloa Nokian kokoukseen. Aiheena sosiaalinen media.
- Sosiaalinen media? Mitä se on?
- No se on Facebook, Twitter ja muut vastaavat. Kuulemma niissä olisi tärkeä saada näkyvyyttä nykyajan markkinayhteiskunnassa. Se on tulevaisuutta.
- Millä tavalla?
- Meidän tulee saada lisää statusraportteja puhelimistamme. Haluamme, että ihmiset puhuvat. Haluamme, että jokaisen feedissä lukee useampaan otteeseen Nokia.
- No miten teemme sen? Teemmekö niin hyviä puhelimia, että ihmiset ylistävät niitä?
- Ei se auta. Emme ole trendikäs firma kuten Apple. Meidän ympärillämme ei ole uskontoa.
- Mitä sitten teemme?
- Lainatakseni Timo Rautiaista: "aina en tiedä mistä minä pidän mutta taatusti tiedän mitä minä vihaan".
- Eli?
- Vähennetään akunkestoa. Jumiutetaan puhelimet säännöllisesti. Tehdään puhelimista herkästi hajoavia. Vaaditaan järjestelmäpäivityksiä joka toinen päivä.
- Ihmisethän suuttuvat!
- Ja...?
- Kirjoittavat siitä Facebookiin. "Taatusti viimeinen Nokia jonka ostan."
- Aivan! "Helvetti, Nokia ryssi taas!" Tai vaikkapa "ovatko Nokian insinöörit nukahtaneet kesken puhelimen suunnittelun?"
- Voin jo nähdä silmissäni miljoonat statuspäivitykset ja tweetit!
- Tuli vain tosin mieleen, että mitenköhän tuo sitten kun kaikki haukkuvat meitä.
- Lainatakseni Oscar Wildeä: "puhukoot mitä puhuvat, kunhan puhuvat".
0 vastalausetta:
Lähetä kommentti