Pediatrics-lehdessä julkaistun artikkelin mukaan henkinen kaltoinkohtelu voi haitata lapsen kehitystä enemmän kuin aiemmin on osattu ajatellakaan. Asiasta kertoo CNN.
Psykologisella kaltoinkohtelulla lääkärit tarkoittavat muun muassa lapsen pelottelua, vähättelyä tai laiminlyömistä. Kaltoinkohtelu voi saada lapsen tuntemaan itsensä arvottomaksi ja epähalutuksi. Lapsi saattaa kokea, että hän jää aivan yksin eikä kukaan rakasta häntä.
Lääkäreille ja muille lasten kanssa työtä tekeville henkinen kaltoinkohtelu on vaikea pala purtavaksi, koska sitä ei voida palauttaa mihinkään tiettyyn tapahtumaan lapsen elämässä, vaan kyse on kokonaisvaltaisesta suhteesta vanhemman ja lapsen välillä. Niinpä kaltoinkohtelua on vaikea tunnistaa ja siihen on hankala puuttua.
Lääkärit huomauttavat, että jokainen vanhempi turvautuu joskus henkisen kurittamisen keinoihin, ja se on normaaliakin. Lapsi ei saa traumoja vielä siitä, että hänet lähetetään huoneeseensa häpeämään silloin, kun hän käyttäytyy huonosti. Jokainen vanhempi myös suuttuu lapselle joskus. Tämä tosin tarkoittaa sitä, että perheen läheistenkin on hyvin vaikea huomata kaltoinkohtelua - aina voi olla kyse siitä, että perheellä sattuu vain olemaan huono päivä.
Psykologinen kaltoinkohtelu voi saada hyvin moninaisia muotoja - joissakin tapauksissa vanhemmat saattavat esimerkiksi rohkaista lastaan käyttämään huumeita tai tekemään muita rikoksia.
Pediatrics-lehden artikkelin mukaan 8-9 prosenttia naisista ja neljä prosenttia miehistä Yhdysvalloissa ja Britanniassa kertoi kärsineensä vakavasta henkisestä kaltoinkohtelusta lapsuudessaan.
Luvut vihjaavat siihen suuntaan, että henkinen kaltoinkohtelu olisi kaltoinkohtelun muodoista kaikkein tavallisin, joskin myös väheksytyin. Tutkimusryhmän mukaan asiantuntijoiden on kuitenkin aika ottaa psykologinen kaltoinkohtelu vakavasti." (IL)
- Ja testihenkilö 6 sisään!
- Hei.
- Heippa, mikäs sinun nimesi on?
- Mikko.
- Kuinkas vanha sinä Mikko olet.
- Seitsemän.
- Sinä olet Mikko tyhmä tyyppi. Sinusta ei koskaan tule mitään. Sinun äitisi häpeää sinua. Kuulin myös, että olet nössö.
- Byhyy!
- Kiitos, voitte viedä pois. Ja testihenkilö 7 sisään.
- Hei.
- Heippa, mikäs sinun nimesi on?
- Matti.
- Heippa Matti. *mäts potk hakk*
- Byhyy!
- Kiitos, voitte viedä pois. Merkittäköön tutkimukseen, että sama reaktio tuli.
0 vastalausetta:
Lähetä kommentti