Pages

Steviaa ei saa sanoa steviaksi

4.10.12

Kauppojen hyllyillä myydään tuotteita, joiden pakkauksissa ilmoitetaan, että ne ovat makeutettu stevialla. Tämä kuitenkin johtaa kuluttajaa harhaan.

Stevia on kasvi, josta valmistetaan makeutusainetta: stevioliglykosidia. Sen käyttö sallittiin Suomessa viime joulukuun alusta lähtien. Valmistajat eivät hidastelleet uusien tuotteiden julkistamisessa.

Esimerkiksi Hartwall toi kauppoihin ensimmäiset stevia-tuotteet vain kolme viikkoa sen jälkeen, kun aineen käyttö makeutusaineena oli hyväksytty. Stevioliglykosidilla korvattiin muun muassa Friss-virvoitusjuomien hedelmäsokeria. Pullon kyljissä komeili ”makeutettu stevialla”. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on ohjeistanut valmistajia kuitenkin toisin.

Eviran hyväksymä tapa on kertoa, että tuote sisältää stevia-kasvista valmistettua makeutusainetta. ”Luontainen makeutusaine” tai ”makeutettu stevia-uutteella” eivät ole sallittuja termejä. Eviran mukaan ne viittaavat kokonaisen kasvin tai sen osien käyttöön, mikä on edelleen kiellettyä Suomessa.

Evira kertoi merkintäsuosituksista helmikuussa ja Hartwall muutti merkintöjä kesän aikana. Vanhoja tuoteselosteita näkyy silti Hartwallin Friss-juomien kyljessä.

– On hyvin mahdollista, että vanhoilla etiketeillä merkittyjä tuotteita on vielä myynnissä. Monissa tuotteissa on puolen vuoden säilyvyys, kertoo Hartwallin markkinointipäällikkö Leena Koskinen.

Hartwallin mukaan pakkausmerkintöihin otettiin mallia aluksi muun muassa Ranskasta, jossa makeutusainetta on käytetty pidempään.

– Moni on jo muuttanut merkintöjä. Virvoitusjuomien lisäksi pöytämakeuttajien merkintöjä oli muutettava, sillä ne olivat ensimmäisiä, jotka toivat steviatuotteet Suomessa kauppoihin, kertoo ylitarkastaja Kirsi-Helena Kanninen Eviran tuoteturvallisuusyksiköstä.

Pelkästään stevioliglykosidilla ei yleensä makeuteta tuotetta. Virvoitusjuomissa käytetään lisäksi hedelmäsokeria, jugurtissa on tavallista sokeria ja makeutusjauheessa maltodekstriiniä. Viimeksi mainittu on makeaa tärkkelystä.

– Stevioliglykosidin makeus on erilaista verrattuna tavalliseen sokeriin. Sitä kuvaillaan lakritsaiseksi, Koskinen kertoo.

Stevia-kasvin saattaminen markkinoille elintarvikkeena on edelleen kiellettyä.

– Euroopassa sen turvallisuutta ei ole voitu vielä todeta. Jotta sen voi tuoda markkinoille, täytyy vastata tiettyihin kysymyksiin. Kaikkiin kysymyksiin ei ole vielä vastausta. Jos tutkimustietoa saadaan tarpeeksi, niin on mahdollista, että itse kasvikin sallitaan elintarvikkeena, ylitarkastaja Kanninen Evirasta toteaa.

AL


- Hitto miten hyvää piirakkaa. Mitä tää on?
- Persikkapiirakkaa.
- Hassua, en maista persikankiviä.
- No tässä on pohjana tekemäni persikkahillo, ei tietenkään ole kiviä.
- HUIJARI!
- Mitä?
- Tämä on persikkahillopiirakkaa, ei persikkapiirakkaa!
- Mikä ero siinä on?
- No jos sanot, että piiraassa on persikkaa niin tietysti minä oletan heti että täällä on kokonaisia persikoita kivien kanssa? Eri asia jos olisit suoraan sanonut että piirakka sisältää hilloa, joka on valmistettu persikasta.
- No mutta onhan siinä persikkahillossakin persikkaa...
- IHAN ERI ASIA! IHAN ERI ASIA! HARHAANJOHDAT!
- Mä en enää ikinä kutsu sua kylään.

0 vastalausetta: