Kolmivuotisen pilotointivaiheen aikana teatterituotannot toteutetaan aluksi kuudessa vankilassa. Opetus- ja kulttuuriministeriön osarahoittama Taittuu ry:n hanke etenee avovankiloista suljettuihin vankiloihin ja naisvangeista miesvankeihin. Tällä hetkellä hankkeen kolme ensimmäistä tuotantoa ovat jo työn alla ja tulevat ensi-iltaan ensi keväänä.
Ensimmäinen, Vanajan vankilan naisvankien kanssa maaliskuussa toteutettava produktio on yhteistuotanto Riihimäen Teatterin kanssa. Toinen toteutetaan huhtikuussa yhteistyössä Vanajan vankilan Ojoisten osaston miesten ja kolmas produktio Turun vankilan naisten kanssa.
Maailmalla vankilateatteria on tehty jo pitkään, ja kokemukset ovat olleet erittäin positiivisia. Suomessa Vanajan naisvankien vuosina 2009 ja 2011 toteutetut Punahilkka ja Kuningas Lear -esitykset olivat ensimmäiset ammattimaisesti toteutetut vankilateatteriprojektit. Näistä opittiin paljon, ja huomattiin teatterin tekemisellä olevan paljon hyvää annettavaa vankilaympäristössä.
Vankiloissa tarvitaan kasvavassa määrin omaehtoista kuntouttavaa toimintaa. Taidelähtöisten ja toiminnallisten työpajojen kautta on tarkoitus luoda esityksiä, jotka tähtäävät vankien voimaantumiseen työskentelyprosessin ja yleisön kohtaamisen kautta.
TS
- Vanki 24601, voitte astua sisään.
- Päivää, herra vankilanjohtaja.
- Päivää päivää. Teillä oli joku pyyntö?
- Kyllä. Me olemme valmistelemassa teatteriproduktiota vankilassamme ja tarvitsisimme nyt apuja proppien kanssa.
- Ilman muuta. Tällaisen kulturellin jalon viihdykkeen eteen olemme aina valmiit ojentamaan auttavan kätemme. Mitä tarvitsette?
- Minulla on lista tässä tarvittavista asioista.
- Aika pitkä...ovatko nämä kaikki varmasti tarpeen?
- Toki. Ja kaiken pitää olla ehdottoman aitoa, pyrimme turkkalaiseen ilmaisuun ja äärimmäiseen realismiin.
- Aika erikoista. Dynamiittia ja kookossäkkejäkin... Mikä näytelmän nimi olikaan?
- Papillon.
- Kuulostaa kiehtovalta!
0 vastalausetta:
Lähetä kommentti