Arkkitehtien edunvalvoja oudoksuu, miksi naapuritalojen suunnittelijaksi Kilterinmäessä vaihtui Forma-Futura. Alkuperäinen suunnittelija olisi ollut valmis jatkamaan työssä.
Värikkäiden kerrostalojen katto on kuin pitkä pulpetinkansi. Lasinen porraskuilu jakaa talot kahteen erilaiseen osaan.
Näistä syntyy Vantaan Kilterinaukio 5:n omaleimainen ilme.
Ensin valmistui C-talo toukokuussa 2008. Se on arkkitehti Juha Huuhtasen luomus.
Kun A- ja B-talot valmistuivat toukokuussa 2009, ne näyttivät lähes identtisiltä. Mutta niiden suunnittelija on arkkitehtitoimisto Forma-Futura (F-F).
F-F ja sen omistaja Leila Tuominen ovat paraikaa keskusrikospoliisin tutkinnassa. Tuomista epäillään törkeästä lahjuksen antamisesta Vantaan entiselle maankäyttöjohtajalle ja kaupunginjohtajalle Jukka Peltomäelle (sd).
Kilterinaukion talot on rakennuttanut Suomen suurin vuokra-asuntorakennuttaja VVO.
HS kirjoitti (8. 3.), että VVO:n jo eläkkeelle jäänyt johtaja Tapio Päivinen olisi vaikuttanut siihen, että Tuominen osti asunnon Kilterinaukio 5 C:stä. Siinä asuu Peltomäen poika.
On epätavallista, että näin pienessä kohteessa on kaksi arkkitehtia. Näin arvioi Suomen arkkitehtitoimistojen liiton (ATL) toiminnanjohtaja Vesa Juola. Juola vertaili HS:n pyynnöstä kolmen talon piirustuksia.
"Rakennukset ovat hirvittävän samankaltaisia. Näkyy selvästi, että C-rakennuksella on luotu korttelille ilme ja toiset rakennukset ovat jäljitelleet sitä."
ATL valvoo, ettei alalla rikota tekijänoikeuksia.
"Kun kaikissa taloissa on tilaajana VVO, on aihetta kysyä, mitkä ovat perimmäiset tarkoitusperät suunnittelijan vaihdolle."
Alkuperäisestä arkkitehdista vaihdos ei ollut kiinni. Huuhtanen kertoo yrittäneensä neuvotella VVO:n kanssa, että olisi saanut tehdä koko talokolmikon.
"Ihmetytti, miksei saman tien tehty koko kohdetta samoilla suunnitelmilla. Meille sanottiin, että toinen suunnittelija tekee kaksi vuokrataloa ja että päätös oli tehty. Tyydyimme siihen."
C-omistusasuntotalon valmistumisen jälkeen VVO viivytti kahta vuokrataloa vuodella, koska elettiin taantumaa.
Huuhtasella olisi oman arvionsa mukaan ollut voimavarat toteuttaa koko kohde. Kesken työn hänelle selvisi, että toiset talot tekeekin Forma-Futura.
"Tuntuu oudolta, että toinen suunnittelija hyväksyisi meidän suunnitelmat. Ei minulle ole muualla tapahtunut vastaavaa."
Kilterinmäen alueelle on tehty rakennusohjeet. Se selittää osin alueen yhtenäistä ilmettä.
"Kaupungin kaavoittaja oli kovasti mukana suunnittelussa", Huuhtanen muistaa.
Omistus- ja vuokrataloilla on eri tavoitteet, ja siksi hankkeet oli syytä erotella, sanoo VVO:n prosessimanageri Matti-Pekka Koistinen. Hän on Kilterinaukion rakennuttajien esimies.
"Vaikka vuokra-asunnot näyttävät samalta, ne ovat erillisiä yhtiöitä samassa osoitteessa. Meillä oli puolenkymmentä suunnittelutoimistoa alueella."
Yksi suunnittelija ei Koistisen mukaan olisi pystynyt yhtä aikaa toteuttamaan sekä omistus- että vuokrataloja. Siksi suunnittelijoita oli kaksi.
"Se nopeutti suunnittelua."
Maankäyttöjohtajana Kilterinaukion rakennusaikana ollut Peltomäki kiistää tietävänsä, miksi F-F valittiin.
"Tällaiset asiat eivät kuulu apulaiskaupunginjohtajalle, siinä on paljon muuta tekemistä. Muuta en kommentoi."
Nykyinen maankäyttöjohtaja Juha-Veikko Nikulainen (kok) pitää kahden suunnittelijan käyttöä yllättävänä. Hän tuli toimeen Peltomäen jälkeen rakennusyhtiö SRV:n johtopaikalta.
"Samassa hankkeessa käytetään yleensä yhtä arkkitehtia. Hyvin harvoin käytetään muuta kuin samaa suunnitteluryhmää."
Suunnittelijat päättää rakennuttaja, sanoo Vantaan rakennuslupapäällikkönä vuosina 2008–2009 ollut Ilkka Rekonen: "Kun lupia käsiteltiin, Huuhtanen esitteli yhtä taloa. Kun myönnettiin lupa kahdelle muulle, [kokouksiin] tulikin F-F. Ei siitä enempää keskusteltu."
F-F:aa ei olisi helppo vetää oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksesta. Juola arvioi, että A- ja B-talojen piirustuksia on muutettu niin, etteivät ne ole ihan samat.
"Suoranaisia rikkomuksia on Suomessa vähän. Tekijänoikeus pätee vain sataprosenttiseen kopiointiin."
Arkkitehdit eivät mielellään riitauta tapauksia: "Markkinat ovat pienet, eikä haluta hankalan mainetta. Silloin työt katoavat, se on raadollinen syy."
Leila Tuominen kieltäytyi perjantaina HS:n haastattelusta.
HS
- Siinä se tönö pönöttää! Eikö ole hieno?
- On, todella hieno! Hienosti olet tehnyt, Huuhtanen!
- Mitenkäs, tehdäänkö pari taloa lisää? Tuohon sopisi.
- En minä tiedä, ei me kyllä taideta saada lisää lupia rakentamiseen...ja tuo kuitenkin on sellainen ihan taideteokseksi verratava, ei siihen arvaa mitään ihan samanlaisia ainakaan tehdä.
- No okei...mutta jos teette tuohon uusia taloja, olen toki käytettävissä!
- Joo, mää kysyn Peltomäeltä, että miten tää tehdään, mutta me kilautetaan mikäli me tarvitaan sun palveluksiasi lisää!
- Okei, hyvä juttu!
- Ai niin, yks juttu vielä...onko sulla miten paljon rahaa?
- No silleen kuin arkkitehdillä nyt on, miten niin?
- Eikun mietin, että oisko sulla sen verran ylimääräistä, että voisit ostaa tästä talosta kämpän jollekulle muulle? Silleen lahjoittaisit?
- No ei mulla ihan sellaisia summia ole. Miten niin?
- Ei mitään, ihan vaan tälleen tuli mieleen spontaanisti, se olis hassu juttu jos tekis niin. Mutta me soitetaan jos tähän tulee lisää taloja, tietty! Kiitti tästä ja palataan!
- Minkä takia tuohon viereen on lanattu jo valmiiksi kaksi muuta tonttia?
- Ei siihen mitään ole lanattu.
- Onhan tässä ihan tasaista.
- Höpsistä. Irtomaa on vain mennyt kuoppiin. Se on se maan tapa.
0 vastalausetta:
Lähetä kommentti