Kiihtyvä kybersapeleiden kalistelu vaatii myös rauhanvälittäjiä. Suomella olisi kaikki edellytykset täyttää rooli, jos valtiovalta tarttuu ripeästi toimeen, uskoo kyberasiantuntija Jarno Limnéll.
"Bitit ovat ottaneet valtaa atomeista", sanoo kyberturvallisuusasiantuntija Jarno Limnéll. Siihen kiteytyy se murros, jonka turvallisuus- ja puolustusalan ihmiset ovat joutuneet kohtaamaan.
Limnéll pakkaa papereitaan Yhdysvaltain suurlähetystössä Helsingissä. Sotatieteiden tohtori, entinen upseeri ja nykyinen tietoturvayhtiö Stonesoftin kyberturvallisuuspäällikkö on juuri esitellyt ajatuksiaan FBI:lle ja maailman suurimpiin lukeutuvalle asevalmistajalle Lockheed Martinille.
Kaikkialla maailmassa valtiot hiovat kyberturvallisuusstrategioitaan. Useaan pääkaupunkiin on nousemassa erillinen kyberturvakeskus. Kiinan ja Yhdysvaltain välillä on häivähdys kylmän sodan asevarustelua.
Ja missä mietitään sotaa, siellä tarvitaan myös rauhanvälittäjiä.
Limnéll arvioi, että alati jännittyvää kyberkädenvääntöä täytyy pian ryhtyä sovittelemaan. Lähitulevaisuudessa kansainväliselle areenalle astuu jokin korkeasti koulutettu ja poliittisesti neutraali maa, joka täyttää tyhjiön.
"Tässä Suomella on mahdollisuus", Limnéll sanoo. "Uskon, että kyberturvallisuusmaailmassa mahdollisuuksien ikkuna on auki seuraavat kolme vuotta."
Hyvä kysymys on, miten Suomen kaltainen pieni kybervaltio pystyisi uskottavasti toimimaan toinen toistaan kekseliäämpiä kyberhyökkäyksiä pohtivien suurvaltojen välillä. Kyberguru Mikko Hyppönen on arvellut suurvaltojen hyökkäysteknologioiden olevan jo niin edistyneitä, ettei esimerkiksi tietoturvayhtiöillä ole niistä enää hajua.
Maailman tunnetuimman kyberhyökkäyksen iranilaisiin ydinvoimaloihin tehneen Stuxnetin polulla Suomi valikoitui uhriksi. Virus hyökkäsi suomalaisen Vaconin valmistamia taajuusmuuntajia vastaan.
Limnéllin mukaan kybermaailman rauhanvälittäminen toimii aivan samoin periaattein kuin fyysisessä maailmassa, jossa mahtiasemasta ja sen mukanaan tuomista loputtomista kytköksistä on pelkästään haittaa.
Epämuodollisissa pöytäkeskusteluissa ajatus kybermaailman rauhankyyhkystä on herättänyt kiinnostusta jopa presidentti Martti Ahtisaaren johtamassa Crisis Management Initiativessa (CMI).
"On tilanteita, joissa tarvitaan nimenomaan mahdollisimman puolueeton osapuoli, joka voidaan nähdä sellaisena sovittelevana ja reiluna brokerina", sanoo CMI:n projektipäällikkö Mikaeli Langinvainio. Hänen mukaansa kyberasioiden painoarvo on jo nyt suuri. Hyökkäyksiä todennetaan jatkuvasti.
Kybermaailma eroaa Langinvainion mukaan atomien maailmasta siinä, ettei mikään valtio julkisesti tunnusta tehneensä mitään.
"Siksi rauhanvälitys voisi olla proaktiivisempaa ja kulissien takana tapahtuvaa, ennakoivaa ja ennaltaehkäisevää. Tavallaan diplomaattista sovittelua."
Limnéll kritisoi voimakkaasti sitä, että Suomen valtionjohdon tammikuussa julkistama kyberturvallisuusstrategia jäi pelkäksi puolustusstrategiaksi. Hänen mielestään samalla olisi pitänyt hahmotella myös mahdollisuuksien strategia, jonka ympärille kehittyisi paitsi kansainvälistä diplomatiaa, myös vankkaa tietoturvan vientiteollisuutta.
HS
<ChinaMan92> onko homoja
<USofFakinA> ite oot homo
<ChinaMan92> enkä oo
<USofFakinA> lol, kato ny vähän ittees
<ChinaMan92> en lähtis paljoo huutelee, meillä on maailman parhaat sotajoukot
<USofFakinA> faijas oli sotajoukko ku sua teki
<ChinaMan92> lol, meidän maassa on kirjoitettu Sun Tzun Sodan taito
<USofFakinA> hyvä sun on puhuu, mut osaatsä batlata, hä
<ChinaMan92> no totta helvetissä, kato vaikka kaikkii sotii mis ollaan oltu
<USofFakinA> hoho, viimeks joskus kasikytluvulla tsingtsong. tiedättekste ees mitä on ydinaseet
<ChinaMan92> tietty
<USofFakinA> no mitä
<ChinaMan92> no ne on aseita joisson ydin
<USofFakinA> :DDDDDDDDDDDDDDDD ei vittu mikä n00b
<ChinaMan92> nyt tulee turpaan
<USofFakinA> mutsiltas tulee sulle turpaan
<FinnishModerator> Eiköhän tämä ollut tässä.
*** <ChinaMan92> was banned for 24 h (Jäähytelkääs vähän) ***
*** <USofFakinA> was banned for 24 h (Jäähytelkääs vähän) ***
0 vastalausetta:
Lähetä kommentti