Verottaja on puuttumassa nopeasti suosiotaan kasvattaneeseen aikapankkitoimintaan. Tavoitteena on kerätä verotuloja netin kautta vaihdetuista työsuoritteista. Harmaan talouden selvitysyksikön mukaan aikapankeissa piilee harmaan talouden riskejä. Aikapankkiaktiivit ovat aikeista ihmeissään.
Aikapankeissa ihmiset voivat vaihtaa palveluita suoraan keskenään nettisivuston kautta.
Aikapankkien valuuttaa voi tienata työsuorituksia tekemällä. Yleensä yksi tehty työsuoritus vastaa yhtä valuuttaa, jolla voi ostaa tarjolla olevia työsuorituksia.
Työsuorituksia on tarjolla laidasta laitaan, aina kukkien kastelusta lastenhoitoon.
Viime vuosina ympäri Suomea levinneet aikapankit ovat herättäneet nyt viranomaisten mielenkiinnon. Suomessa aikapankkeja toimii jo kymmenillä paikkakunnilla ja niiden kautta vaihdetaan jo tuhansia työntunteja vuodessa.
Aikapankkien toiminnasta on valmistunut tuore Harmaan talouden selvitysyksikön raportti ja Verohallinnossa on parhaillaan tekeillä aikapankkien verotusta koskeva ohjeistus.
-Netissä toimivan yhteisön kautta tapahtuva järjestäytynyt työn vaihtaminen on nostanut esille ongelman, joka on aiemmin pysynyt piilossa, kiteyttää apulaisjohtaja Marko Niemelä Harmaan talouden selvitysyksiköstä.
Ja ongelma on se, että aikapankeissa tehtävä vaihtotyö on veronalaista. Tätä eivät Niemelän mukaan aikapankeissa töitä tarjoavat ja vastaanottavat ihmiset aina ymmärrä.
-Keskeisin harmaan talouden riski on se, että tässä saattaa jäädä veronalaisia tuloja ilmoittamatta, sanoo Niemelä.
Käytännössä aikapankin kautta tehtäviä töitä ei ole tähän mennessä ilmoitettu verottajalle juuri lainkaan.
Tähän asti aikapankkien vaihtotyön on ajateltu vastaavan perinteisiä talkootöitä tai naapuriapua, jotka ovat verottomia. Mutta mukaan saattaa mahtua myös ammatillista osaamista vaativia töitä, kuten esimerkiksi hierontaa tai remonttiapua.
Nyt verottaja haluaakin toimintaan pelisäännöt. Syksyllä valmistuvan ohjeistuksen myötä iso osa aikapankkien kautta tehtävistä töistä pitää ilmoittaa verottajalle.
Myös arkiset naapuriavun tyyliset askareet saattavat joutua verotettavaksi.
-Ongelma on siinä, että kuuluko aikapankkitoimintaan jotain verovapaata toimintaa. Lähtökohtaisesti vaihtotyö on veronalaista, sanoo Verohallinnon ylitarkastaja Petri Manninen, joka vastaa ohjeistuksen laatimisesta.
Minkälainen toiminta voisi olla yhä verovapaata?
-Tällainen naapuriapuun vertautuva kukkien kasteleminen. Se on nyt mietinnässä, että onko se veronalaista vai ei, sanoo ylitarkastaja Manninen.
Aikapankkitoiminnasta saatavien mahdollisten verotulojen määrää ei Verohallinnossa osata vielä arvioida.
Verottajan näkökulmasta aikapankkitoiminta on verotettavaa vaihtotyötä, koska tehdyistä töistä ihmiset tienaavat aikapankin valuuttaa.
Aikapankin jäsen voi esimerkiksi kastella toisen jäsenen kukkia kaksikymmentä kertaa, jolla hän tienaa kaksikymmentä aikapankin valuuttaa. Tällä valuutalla kukkien kastelija voi ostaa vaikkapa remonttiapua kaksikymmentä kertaa.
-Kysehän on työn vaihtamisesta työhön, tiivistää Harmaan talouden selvitysyksikön Marko Niemelä.
Käytännössä aikapankkien kautta tehtävien töiden verottaminen voi olla kuitenkin hyvin vaikeaa, sillä oikea raha ei vaihda töissä omistajaa.
Kaikki aikapankeissa tehtävät työt ovat myös yleensä samanarvoisia järjestelmän sisällä – yhdellä lumien kolauksella voi ostaa vaikkapa hierontaa.
-Siihen liittyy monia haasteita, kuten työn arvostaminen. Verotettavan summan määrittäminen tulee olemaan hankalaa, myöntää Harmaa talouden selvitysyksikön Marko Niemelä.
Onko mahdollista, että verotuloja pystytään oikeasti keräämään?
-Varmasti se on mahdollista, mutta haastavaa.
Aikapankeissa verottajan aikeet herättävät ihmetystä. Helsingissä toimivan Stadin Aikapankin toiminnassa mukana olevan Joonas Pekkasen mukaan hyödyt aikapankkien tiukasta verotuksesta olisivat pienet ja samalla syntyisi paljon lisää valvottavaa verottajalle.
- Eivät ne suunnitelmat kauhean järkeviltä kuulosta. Aikapankkitoiminta on vahvasti yhteisöllistä, ihmisten syrjäytymistä estävää ja sosiaalisesti kannattavaa toimintaa. Vaikea kuvitella, mitä hyötyä on lähteä tavallisia keskenään vaihdettavia askareita verottamaan.
Yle
- Hohoi siellä katolla!
- Hyvää päivää! Teillähän on oikein kravatti kaulassa!
- Tulisitteko käymään täällä alhaalla?
- Mitä asia koskee?
- Tulkaa toki alas.
- Selvä.
***
- Niin, mitä asiaa?
- Verovirastosta Karttunen päivää.
- Päivää. Kuinka voin auttaa?
- Olitte korjaamassa kattoa?
- Kyllä.
- Onko tämä teidän oma talonne?
- Ei, ei tämä ole.
- Oletteko tehneet ilmoituksen katonkorjaustyöstä verottajalle?
- Ei, en ole.
- Miksette?
- En tienaa tästä mitään.
- Mitä?
- Tämä on aikapankkikorjaus. Minä korjaan tämän tyypin katon ja vastineeksi hän oikolukee romaanini.
- Eli vaihdatte työtä työhön?
- Kyllä?
- Toisin sanoen ansaitsette tällä…aikaa?
- Jokseenkin näin.
- Ei rahaa ollenkaan?
- Ei penniäkään.
- Asia selvä. Tiedättekö, minun äitini siskon miehen pojalta leikattiin ihan vasta nielurisat.
- Niinkö?
- Kyllä vain. Kivaahan se on toki, kun saa syödä paljon jäätelöä.
- Jaha.
- Mutta ongelmana on se, että se poika, se haluaisi isona oopperalaulajaksi ja nythän on niin, että nielurisojen leikkaamisesta saattaa tulla ongelmia laulamisen kanssa isompana.
- Kestääkö tämä vielä pitkään? Minun pitäisi mennä takaisin tuonne kattoa korjaamaan.
- Kuunnelkaahan nyt loppuun. Niin. Nyt sitten on pohdittu edes ja takaisin, että tulikohan siitä nyt ongelma sille pojalle vai ei. Vaihtoehtoisesti on pohdittu sitä, että kyllähän se poika tykkää myös virvelikalastamisesta. Nuori kaveri, ei tarvitse vielä edes kalastuslupaa kun se on alta 18-vuotias. Mutta ei toisaalta se ulkoilu ja kalastaminen ihan vertaudu suoraan mihinkään oopperalaulamiseen, vaikka molempiin olisikin intohimoa. Lisäksi kun asuvat sisämaassa, niin merilohta ei juuri tule pyydetyksi--älkääpäs nyt kiivetkö sinne katolle nyt kun minulla on juttu kesken--ja ahvenet, niissä on aika paljon ruotoja. Toisaalta hyvällä savustuspöntöllä ahvenista voi saada hyvinkin maukkaita. Hyviä kalakeittoon, kuten on muuten myös matikka. Matikka, se se vasta on aliarvostettu kala! Se tuo etenkin tuoreista aineksista valmistettuun keittoon oman omintakeisen makunsa.
- Tuota…kauanko aiotte vielä tuhlata tässä aikaani?!
- Riippuu kauanko aiotte korjata kattoa.
- No nelisen tuntiahan tässä suurin piirtein menee.
- Paljonko veroprosenttinne on?
- Täh? 30%.
- Annetaan keisarille se, mitä keisarille kuuluu! Jos säästätte neljä tuntia, niin minä tuhlaan teiltä 1.2 tuntia.
- Mitä vittua.
- No niin, istukaahan alas niin minä näytän valokuvia siitä, miltä näytin 70-luvulla kokouimapuvussa!
- Aargh!
- Älkää nyt, katsokaahan noita värejä!