Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) asettaa Raamatun lain yläpuolelle.
Kansanlähetyspäivillä viime lauantaina puhunut poliisiministeri rohkaisi kuulijoitaan tottelemaan Jumalaa, vaikka samalla tulisi rikkoneeksi lakia.
- Kaikilla meillä on tullut eteen tilanteita, joissa joudumme miettimään, rohkenemmeko toimia vastoin yleistä mielipidettä tai normia, porukan painetta tai jopa lakia, jos nämä ovat Jumalan sanan vastaisia, juhlateltassa puhunut Räsänen alusti.
- Raamatussa kuitenkin sanotaan, että "Enemmän tulee totella Jumalaa kuin ihmisiä". Sanomisen tila kapenee, jos emme tätä oikeuttamme käytä, Räsänen jatkoi.
Räsäsen puheesta kertoi ensimmäisenä Seurakuntalainen.
Kristittynä maallistuneessa yhteiskunnassa -teemasta yhdessä puolisonsa, Kansanlähetysopiston rehtori Niilo Räsäsen kanssa puhunut Räsänen sanoi, että yhteiskunnassa on parhaillaan käynnissä arvojen välinen taistelu, jota käydään pitkälti kielen avulla.
Esimerkiksi rakkaudelle, vapaudelle ja tasa-arvolle on annettu Räsäsen mukaan uusia sisältöjä.
Maallistumisen vertauskuvana Räsänen käytti Konnunsuon keskusvankilaa, jonka museoidun kirkon alttarilta oli poistettu Museoviraston käskystä risti.
- Se nosti esiin ajatuksia niistä varhaisen kristillisen seurakunnan vahvoista alueista, joissa nyt kaupunkikuvaa hallitsevat minareetit kirkon tornien sijaan - tai ne ateistiset valtiot, joissa kirkot on muutettu uimahalleiksi tai teattereiksi. Tuo sama kehitys on nyt menossa Euroopassa ja Suomessa.
Räsäsen tunnin mittainen puhe otettiin innostuneesti vastaan. Puheesta koostettu cd oli Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen vuotuisen pääjuhlan myydyin äänite. Kansanlähetyspäiville Kankaanpäähän kokoontui viikonlopun aikana liki kymmenen tuhatta vierasta.
IL
- Päivi Räsänen, tervetuloa Fiktiivisten keskustelujen haastatteluun.
- Kiitos.
- Viime aikoina on kohistu paljon Kansanlähetyspäivien puheestanne, jonka myötä olettekin olleet paljon julkisessa keskustelussa. Jopa niinkin paljon, että ehditte meidän haastatteluumme vasta nyt.
- Tämä pitää paikkansa.
- Päivi Räsänen, kannustitteko te puheessanne rikkomaan lakia?
- En. Se oli selkeästi lauseyhteydestä irrotettu lause ja kenen tahansa idiootin pitäisi tajuta, että en tarkoittanut sitä.
- ...Niin.
- Niin.
- Eipä siinä sitten sen kummempaa siitä asiasta.
- Päättyykö haastattelu? Minun pitäisi mennä.
- Odottakaahan hetki. Minulla on tämä puheenne tässä. Puheenne, jonka olen oikeasti lukenut.
- Mistä se löytyi?
- Internetistä.
- No, kysykäähän.
- Lainaan teitä puheestanne: "Kuolemaa ei voi tarkastella vain yksilön oman valinnan näkökulmasta. Kuolema on mitä suurimmassa määrin yhteisöllinen asia. Itsemurha koskettaa kipeästi kymmenien, jopa satojen ihmisten elämää. Sama koskee eutanasiaa, jota puolustetaan sillä perusteella, että ihmisellä
tulisi olla oikeus päättää omasta kuolinhetkestään."
- Niin?
- Tämä jatkuu vielä. "Lääkäriharjoittelussa kohtasin vanhuksen, joka kertoi halvaannuttuaan masentuneena kyselleensä lääkäriltään: “Mitä hyötyä meistä raihnaisista vanhuksista kenellekään on? Joutaisimme kuolla pois.“ Hän sai vastauksen: ”Te suoritatte yhteiskunnan tärkeintä tehtävää, sillä te opetatte meille, mitä on lähimmäisen rakkaus.” Ymmärsin viestin. Huolenpidosta riippuvat lähimmäisemme voivat avuttomuudellaan nostaa yhteisöstämme esiin arvot, jotka lopulta ovat menestyksemme kannalta avaintekijöitä. Yhteiskunta, joka rakentuu lähimmäisen rakkauden, ihmisarvon kunnioituksen ja keskinäisen huolenpidon varaan, kestää vaikeinakin aikoina." Tämä on teidän tekstiänne?
- Kyllä on.
- Päivi Räsänen, oletatteko te, että eutanasia-asioissa ei tehtäisi ratkaisuja tilannekohtaisesti? Oletatteko te, että keino aiheuttaa pyrkimyksiä? Oletatteko te, että ihmiset rynnisivät myrkkyruiskeelle?
- Tämä on hyvin monisäikeinen kysymys, johon ei ole olemassa suoraa vastausta. Haastattelija selvästi yksinkertaistaa liikaa.
- Olette oikeassa. Silti puheestanne on luettavissa, että yhteiskunnan olisi rakennuttava ihmisarvon kunnioitukseen. Kerrotte myöhemmin puheessanne, kuinka Hollannissa merkittävin syy eutanasian pyytämiseen ei ole kipu, vaan yksinäisyys ja riippuvuuden pelko muiden avusta. Koetteko, että Suomeen tulisi tuoda Hollannin malli an sich, emmekö voi muuttaa lakia sellaiseksi, että se sopii meille? Luuletteko, ettemme osaa erottaa toisistaan pelkoa ja kipua?
- Haastattelija ei nyt varmaankaan oikein ymmärrä kuinka tämä tilanne menee. Lisäksi olen lääkäri, joten tietänen asiasta hieman enemmän.
- Voitteko kertoa lisää?
- En.
- Miksette?
- Koska tämä on fiktiivinen keskustelu eikä kirjoittaja oikeasti tiedä mitä minä sanoisin tässä tilanteessa.
- Selvä. Ottakaamme vielä yksi esimerkki.
- No jos nopeasti.
- Lainaan teitä lisää: "Hedonismin perusviesti on se, että sinun pitää kuunnella omia tunteitasi ja toimia niiden mukaan. Hedonismi on erityisen tuhoisa perheiden ja avioliiton kannalta." Lisäksi kirjoitatte myöhemmin seuraavaa: "Arvojen välistä taistelua käydään hyvin pitkälti kielen avulla, kaappaamalla käsitteet, esimerkiksi rakkaus, vapaus tai tasa-arvo uusiin tulkintoihin. Onko rakkaus omista mielihaluista luopumista toisen hyväksi vai omien mielihalujen noudattamista silloin kun se tarkoittaisi vaikkapa puolison hylkäämistä?"
- Niin? Olenko muka väärässä?
- Asettakaamme esimerkki. Kuvitellaan hypoteettisesti, että olisin menossa naimisiin parin kuukauden sisällä. Eivätkö omat tunteeni tarkoita juuri sitä, että menen avioliittoon ja perustan perheen omasta tahdostani? Vailla hedonismia tuskin solmisin pyhää liittoa. Kuinka voitte väittää, että hedonismi voisi olla liitolleni tuhoisaa?
- En osaa sanoa tuohon mitään.
- Miksette?
- Koska tämä on fiktiivinen keskustelu eikä kirjoittaja oikeasti tiedä mitä minä sanoisin tässä tilanteessa.
- Ah, tosiaan. Jälkimmäisestä kommentistanne haluaisin kysyä, onko avioliitto arvokas an sich, vaikkei siinä olisi rakkautta lainkaan?
- Sinä tykkäät näköjään sanoa an sich. Opitko sen ihan vasta?
- Voitteko vastata kysymykseeni?
- Avioliitto on perheen ydinsuhde. Se on ihmiskunnan historian vanhin ja edelleen yhteiskunnan merkittävin julkinen ja oikeudellinen sopimus. Aviosuhde on kaikkien ihmissuhteiden joukossa ainoa, joka on asetettu jo luomisessa. Avioliitto on tarkoitettu siteeksi, mikä pitää perheen koossa.
- Selvä. Näin lopuksi haluaisin kysyä teiltä, Päivi Räsänen, näiden kysymysten valossa yhden kysymyksen.
- Antakaahan tulla.
- Pidättekö te suomalaisia aivan tyhminä?
- Mitä?
- Oletatteko te, että ihminen joka toimii tunteidensa ja oman halunsa mukaan ei haluaisi rakastaa perhettään ja pitää avioliittoaan? Oletatteko te, että eutanasian mahdollisuuden myötä menisimme ja tappaisimme kaikki vanhukset? Oletatteko te, että ihmisillä ei ole lainkaan tilannetajua vaan he kulkevat kasvottomina robotteina halki elämän? Yksinkertaistatteko te suomalaisen ihmisen idiootiksi, joka toimii aina epärehellisesti ja ilkeästi, kunhan vain tilanne sen sallisi?
- En tiedä.
- Miksette?
- Koska tämä on fiktiivinen keskustelu eikä kirjoittaja oikeasti tiedä mitä minä sanoisin tässä tilanteessa.
- Kiitos haastattelusta, Päivi Räsänen.
- Kiitos.