Se hyväksyi tiistaina ensimmäisessä käsittelyssä hallituksen esityksen, jonka mukaan korkeakoulututkinnon suorittanut opiskelija ei voi enää saada opintotukea toista samantasoista tutkintoa varten.
Tiukennus koskisi sekä alempia että ylempiä korkeakorkeakoulu- ja ammattikorkeakoulututkintoja. Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ja Suomen opiskelijakuntien liitto Samok vetoavat eduskuntaan, jotta esitystä ei hyväksyttäisi toisessa käsittelyssä perjantaina.
Opiskelijajärjestöt arvostelevat muutosta siitä, että se voi tehdä alan vaihdon opiskelijalle taloudellisesti mahdottomaksi. Toisen korkeakoulututkinnon suorittamisen syy on usein aiemman alan heikko työllisyystilanne.
Esityksen mukaan muutos toisi 10,5 miljoonan euron säästöt vuoteen 2019 mennessä. Opiskelijajärjestöt eivät usko säästöihin, koska opintotuen leikkaus pidentää todennäköisesti opintoaikoja.
IS
- Pekka, mikäs sinua harmittaa?
- No tuli YT:t ja lappu kouraan.
- Voi harmin paikka. Milläs alalla olit?
- No paperitehtaassahan minä olin töissä.
- Epäilemättä ottaa kuuppaan! Mutta hei Pekka, älä nyt syrjäydy! Ota kato itseäsi niskasta kiinni! Tämä on muuttuva maailma! Ei voi vain jäädä omaan poteroonsa ja odottaa, että kaikki tulee itselle tarjottuna! Pitää koittaa tarjota maailmalle myös jotain takaisin! Oletko ajatellut, että voisit uudelleenkouluttautua tekemään jotain muutakin? Vaikka it-alalle? Oletko ajatellut, että voisit olla vaikka it-tradenomi?
- Hei, tuossahan on ideaa! Tietotekniikkaa opiskelemaan! En olisi enää pelkkä paperialan insinööri, vaan—
- Hetkinen. Mitä sä sanoit.
- Että olet oikeassa! Turha tässä jäädä tuleen makaamaan! Minä osaan nämä jutut! Minä kouluttaudun uudestaan! Minusta tulee it-tradenomi paperialan insinöörin lisäks—
- Ei ei ei. Pekka, ei.
- Mitä?
- Jos sä olet jo kouluttautunut, niin et sä enää uudestaan voi.
- Mitä? Miksi? Onhan mulla vielä opintotukikuukausia, kun valmistuin aikanaan ajoissa!
- No mitä siitäkin tulis, jos kaikki vain sais kouluttautua jäljellä olevilla opintotukikuukausilla yhteiskuntaa hyödyttävään työhön?
- Oot oikeassa. Ehkä meen syrjäytymään.
- No mene. Ja häpeä mennessäs.