Ylessä alkoi kuohua perjantaina 25. marraskuuta sen jälkeen, kun Yle oli julkaissut uutisen pääministeri Juha Sipilän (kesk) sukulaisten omistamasta Katera Steel -yhtiöstä.
Ylen ajankohtaistiimi oli jo kirjoittanut perjantain aikana valmiiksi jatkojutun, jossa haastateltiin kahta oikeusoppinutta siitä, oliko Sipilä ollut esteellinen päättäessään valtion sadan miljoonan euron lisärahoituksesta Terrafamelle.
Suomen Kuvalehden tietojen mukaan Ylen johto päätti perjantaina illalla, että juttua ei julkaista.
Pääministeri Sipilä lähetti perjantai-iltana kymmenkunta viestiä yhdelle Ylen toimittajalle. Viesteissä oli pääministerin saamaa tuohtunutta kansalaispalautetta. Sipilä kertoi, että hän ei luota Yleisradioon lainkaan.
Viimeisin viesteistä lähetettiin Ylen toimittajalle perjantain ja lauantain välisenä yönä.
Ylen ajankohtaistiimi alkoi työstää sähköposteihin liittyvää juttua maanantaina 28. marraskuuta. Juttuaihe kirjattiin Ylen toimitusjärjestelmään, journalismin portaaliin, niin sanottuun jopoon, aamulla ennen kahdeksaa.
Kolme Ylen työntekijää on kertonut nämä tiedot Suomen Kuvalehdelle. He eivät halua nimiään julki asian arkaluonteisuuden vuoksi.
Ylen ajankohtaistiimi alkoi maanantaiaamuna valmistella myös kolmatta Sipilä-aiheista juttua, analyysia siitä, miksi pääministerin sidonnaisuudet ovat tärkeitä asioita uutisoida. Tässä ja Sipilän lähettämistä sähköposteista kertovassa jutussa, jossa kävi ilmi pääministerin täydellinen luottamuksen puute Yleisradiota kohtaan, oli tarkoitus käyttää asiantuntijahaastateltavia.
Ylen johto, käytännössä päätoimittaja Atte Jääskeläinen, kielsi molempien juttujen edistämisen, SK:n lähteet kertovat.
Kaikki kolme aihetta näkyvät Ylen järjestelmässä edelleen. Jopo on järjestelmä, jonka pääsevät näkemään sadat Ylen työntekijät. Hyllytetyistä jutuista on puhuttu sähköpostijakeluissa, joissa ovat mukana muun muassa politiikkatoimitus, taloustoimitus ja hyötytoimitus.
***
Isoa joukkoa Ylen päälliköitä kiellettiin maanantaina iltapäivällä käsittelemästä Sipilän mahdollista jääviyttä Ylen ohjelmissa ja nettisivuilla.
Tämä tapahtui niin sanotussa ”pomoinfossa”, jossa oli paikalla kymmeniä henkilöitä. Kyseessä on Ylen päälliköiden kokous, joka pidetään joka maanantai. Pomoinfo pidettiin Ylen Radiotalossa Tori-nimisessä tilassa.
Palaverissa Ylen johdon Sipilä-linjauksesta kertoi Ylen päälliköille Marjo Ahonen, Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan tv- ja radiolähetyksistä vastaava päällikkö.
Käytännössä seuraavan aamun radion Ykkösaamuun sovittu Sipilä-uutista koskeva keskustelu peruttiin näin Ylen journalistisen johdon päätöksellä. Lisäksi peruttiin suunnitelma käsitellä Sipilää Aamu-tv:ssä ja maanantai-illan A-studiossa.
Kokouksen päätyttyä kielto aiheutti kuhinaa Ylen toimituksissa ja käytävillä. Eräät yleläiset alkoivat kerätä nimiä kirjelmään, joka on tarkoitus antaa päätoimittaja Atte Jääskeläiselle sekä saattaa tiedoksi Ylen päälliköille Marjo Ahoselle, Riitta Pihlajamäelle, Petri Kejoselle, Krista Taubertille sekä Ylen toimitusjohtaja Lauri Kiviselle.
Kirjelmässä yleläiset kertovat seuraavaa:
”Me allekirjoittaneet Yleisradion toimittajat olemme huolissamme Ylen journalistisen johdon linjauksista käsiteltäessä ilmitulleita pääministeri Juha Sipilän jääviysepäilyjä. Perjantaista 25.11. alkaen Ylen journalistinen johto on hyllyttänyt aihetta käsitteleviä jatkojuttuja ja rajoittanut uusien juttujen tekemistä. Useita keskusteluohjelmia on maanantaina 28.11. alkaneella viikolla kielletty niin ikään käsittelemästä aihepiiriä millään tavalla.”
”Ylen journalistinen johto on lisäksi suoraan kieltänyt kahden sellaisen tiedon julkaisemisen, jotka olisivat kansalaisille ja Yle-veron maksajille tärkeitä, jotta he voisivat arvioida kyseistä asiaa sekä pääministerin toimintatapoja yleisemmin. Nämä tiedot ovat 1) se, että pääministeri lähetti Ylen toimittajalle perjantaina 25.11. vielä iltamyöhään toistakymmentä viestiä kritisoidakseen häneen liittyvää uutisointia ja 2) tieto siitä, että pääministeri perui jo sovitun vierailunsa A-studiossa keskiviikkona 30.11.”
”Se, että pääministeri toimii näin, on yhteiskunnallisesti merkittävä uutinen, etenkin kun Yleisradion rahoitus on riippuvainen poliittisista päätöksistä.”
”Vaadimme myös, että saamme kaikissa tilanteissa työssämme noudattaa Journalistin ohjeita.”
Kirjelmässä on tämän jälkeen siteerattu kaikkea journalistista työtä koskevien Journalistin ohjeiden ensimmäistä pykälää: ”Journalisti on vastuussa ennen kaikkia lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.”
Kirjelmään on tiistain aikana kerätty nimiä eri puolilla Yleä. Suomen Kuvalehden tietojen mukaan sitä ei ole vielä toimitettu Atte Jääskeläiselle, joka on työmatkalla ulkomailla.
***
Ylen Pressiklubi-ohjelman juontaja Ruben Stiller sai Suomen Kuvalehden tietojen mukaan tiistaina 29. marraskuuta kirjallisen varoituksen siitä syystä, että hän valmisteli perjantain 2. joulukuuta lähetystä Ylen ”uutis- ja ajankohtaistoiminnan johdon asettaman journalistisen linjan vastaisesti” (varoituksen muotoilu).
Varoituksessa uhataan lisäksi, että Stiller irtisanotaan, jos hän vielä jatkaa ohjelman valmistelua toimituksen johdon asettaman journalistisen linjan vastaisesti.
Varoituksen on allekirjoittanut Marjo Ahonen, vastaavan päätoimittajan sijaisen ominaisuudessa.
Tiettävästi kirjallinen varoitus on sittemmin peruttu. Stiller oli tiistaina johdon edustajien puhuttelussa.
Varoituksen lopussa on Stillerin allekirjoitus, jossa hän vahvistaa saaneensa ilmoituksen tiedokseen 29. marraskuuta.
SK
- Kas niin, tervetuloa Fiktiivisten keskusteluiden ensimmäiseen humoristiseen ja suoraan uutisviikkolähetykseen! Minä olen Tuomas, ja kanssani tätä ohjelmaa juontaa Tuomas.
- Heipä hei, Tuomas!
- Heipä hei itsellesi, Tuomas!
- Kuten nykyiseen sosiaaliseen mediaan kuuluu, te voitte twiitata meille tunnisteella @fiktiivisia ja käyttämällä hashtagia #fiktiivinenuutisviikkoilta.
- Osallistukaa ja kertokaa näkemyksiänne! Tehdään tästä hauskaa.
- Ensimmäinen aiheemme tänään käsittelee Katera Steel -yritystä ja sen Terrafamelta saamaa tilausta. En tiedä, mitä kaikkea voisimme keksiä siitä, että ensin pääministeri laittaa Terrafamen pipon päähän ja antaa Talvivaaralle sata miljoonaa euroa ja sitten käy ilmi, että hänen sukulaistensa firma saattaa saada siitä jotain etua!
- Siellä taitaa olla pipo silmillä kun jääviyttä tutkitaan!
- Hauskasti sanottu, Tuomas! No oikeastihan tämä saattaa olla ihan pykälien mukaan mennyt, ainoa kysymys on tosiaan siinä, mahtaako pääministeri olla tietämättään jäävi. Jaa mutta kas, meillähän on tullut ensimmäinen twiitti!
- Luehan se toki ääneen.
- No minäpä luen. Täällä nimimerkki @juhasipila kommentoi näin: “Nyt jumalauta loppuu se asialla retostelu siellä, en luota teihin pätkääkään”. Kiitos yleisökommentista!
- Mutta niin! Tätä kun tutkimme hieman pidemmälle, niin voisimme kysyä asiasta asiantuntijoilta. Jos soittaisimme asiantuntijalle, hän on tunnettu koomikko!
- Jo vain, mutta ensiksi toinen twiitti! Täällä nimimerkki @juhasipila kommentoi näin: “Jos ja jos ja jos. Mitäs jos Fiktiiviset keskustelut loppuu?” Hauskasti lohkaistu sieltä, nimimerkki!
- Oikein hupaisaa osallistumista! Mutta tosiaan, soitetaanpa tunnetulle koomikolle ja kysytään Katera Steel—jahas, Twitter piippaa taas!
- Näin näyttäisi käyneen! Täällä nimimerkki @juhasipila kommentoi että “nyt jumalauta ette käsittele tätä asiaa ettekä nyt lue näitä viestejä siellä ääneen, tai tulee turpakeikka!” Hyvä pointti siellä yleisön puolella!
- Tuomas.
- Niin, Tuomas?
- Uhkaillaanko meitä tässä kesken lähetyksen ihan politiikan huipulta?
- Ei se ole mahdollista.
- Miksi ei?
- Tämä on FIKTIIVINEN keskustelu. Ei tätä ole olemassakaan! Tätä ei siksi voi uhkailla ja lopettaa, kun emme me edes väitä, että tätä on tapahtunut!
- Huh! Eli me voidaan sanoa täällä ihan mitä vain?
- No itse asiassa kyllä, koska tällä ei ole mitään yhteyksiä oikeisiin ihmisiin, eläviin tai kuolleisiin tai miten tää nyt menee tämä disclaimer.
- Eli minä voin sanoa ihan suoraan, että kaikkein fiksuin tapa, miten fiktiivinen Juha Sipilä olisi voinut asian hoitaa, olisi ollut se, ettei olisi raivopäissään lähetellyt fiktiiviselle Ylen Atte Jääskeläiselle ja muille toimittajille keskellä yötä postia? Että jos tosiaan tässä ei oltu tehty mitään väärää, olisi antanut koko homman vain mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos ja katsonut kun oikeusasiamies olisi todennut, ettei hän ole jäävi?
- Niin voit sanoa.
- Voinko sanoa myös, että fiktiivinen Atte Jääskeläinen on nyt vain onnistunut tällä julkaisemattomuuspäätöksellään suututtamaan porukkaa enemmän ja nyt asiaan kiinnitetään vielä paljon enemmän huomiota? Kun kuitenkin Terrafame-korruptioepäilyäkin pahempi juttu on se, että julkisen median rahoituksesta päättävä poliitikko valittaa hänestä tehtävästä uutisoinnista ja sitten uutisointi yhtäkkiä lakkaa. Voinko sanoa, että se antaa ristiriitaisen viestin median vapaudesta?
- Kyllä noinkin voi sanoa.
- Onko minun luvallista sanoa tässä täysin fiktiivisessä dialogissa, että vaikka fiktiivinen Atte Jääskeläinen toteaa, että on itse tehnyt päätöksen julkaisematta jättämisestä eikä fiktiivisen Juha Sipilän itkupotkuraivari ole vaikuttanut asiaan mitenkään, niin se, ettei saisi uutisoida siitä, että pääministeri on saanut keskellä yötä itkupotkuraivarin vaikuttaa siltä, että uutismedia ei uutisoi pääministeristä oikein? Että tässä tuntuu siltä, kuin fiktiivinen Atte Jääskeläinen tanssisi fiktiivisen Juha Sipilän pillin mukaan?
- Mielestäni kyl— jahas, Twitter piippaa taas.
- Mitäs siellä?
- No täällä nimimerkki @juhasipila toteaa “Näin ei voi jatkua” ja sitten tässä on valokuva, jossa ollaan sytyttämässä bensiinikanisteria…näköjään tässä meidän studion ovella!
- Ohhoh! Kyllä kuva kertoo tuhat sanaa mediassa, jossa käytettävissä on vain 140 merkkiä!
- Näin on! Tällä kertaa uutisilta päättyy tähän, kiitos kaikille osallistumisesta! Moi!